V Plavech hrál vršovický Gattuso

02.01.2015 21:26
Jak je již tradicí v Plavském fotbalovém oddílu, konalo se na přelomu roku fotbalové rozloučení s rokem 2014 a přání pro nastávající rok 2015.
 
Níže je zachycen úryvek z ,,baga“ včetně krátké historie vydané dne 2.1.2015 v deníku MLADÁ FRONTA DNES.
 
V Plavech hrál vršovický Gattuso
 
Rok 2014 uťalo fotbalové bago.
Vesnických klubů, které se odrazily do nového roku silvestrovským fotbalovým „bagem“, jsou v kraji desítky. Jen v jednom se však honil za míčem i kapitán prvoligového mužstva. Josef Jindřišek z Bohemians 1905 nikdy nevynechá přednovoroční zápas v dresu rodných Plavů.
 
PLAVY:  Z pusy vyletovala oblaka bílé páry. Na konci roku 2014 bylo skoro deset pod nulou a v kopačkách šustily igelitové sáčky nebo dokonce tašky, mnoha desítkami let prověřená ochrana proti třeskutým mrazům. 
 
Kdo měl choulostivé průdušky, běhal po hřišti s šálou kolem krku jak džihádista. Mezi nabalenými borci vypadal jako pěst na oko sporý borec s holými lýtky. Otužilec na umělé zasněžené trávě se jmenoval Josef Jindřišek a v prvoligových Bohemians 1905 dělá kapitána. 
 
Vršovický Gattuso, jak mu pro jeho zarputilost a neumdlévající bojovné srdce přezdívají skalní fanoušci z Ďolíčku, si užíval jako obvykle přednovoroční bago s mladíky i staršími pány z jeho rodných Plavů. 
 
„Až jednou skončím s vrcholovým fotbalem, určitě se vrátím do Plavů,“ říká třiatřicetiletý Jindřišek. „Kariéru zakončím jedině tady.“
 
Na hřišti v Desné nevynechal v úterý tradiční utkání prvoligový kapitán Bohemky Josef Jindřišek
 
Na „umělce“ bojoval v jednom mužstvu s třiašedesátiletým Zdeňkem Pitrem, který pamatuje první přednovoroční fotbálek už v roce 1974, kdy v Plavech založili po dlouhé pauze založili znovu mužstvo dospělých. Čtyřicátiny silvestrovského baga oslavil Pitro jako elegantní stoper. 
 
Ačkoliv, silvestrovského... Míč svištěl a duněl mezi plavskými kopačkami už 30. prosince večer. Důvod byl jasný jak facka. Zatímco za socialismu se před Novým rokem skoro nikde nepracovalo a silvestrovské dopoledne se nabízelo jako ideální čas pro fotbal, nelítostná tržní ekonomika by teď půlku hráčů na utkání nepustila.
 
„Dřív začínaly naše silvestrovské fotbaly už po deváté ráno a hráli jsme za každého počasí,“ vzpomíná Pitro. „Jednou bylo na hřišti tolik sněhu, že nám zůstala jediná šance - jít na vyhrnuté přírodní hokejové kluziště v sousedních Haraticích.“ Kdo tehdy fotbal na ledě zažil, poznal dokonale, co znamená úsloví Mrskal sebou jako koza na ledě.
 
Fotbaly s datem 30. prosince mají teď v Plavech před pravými silvestrovskými zápasy jednu nepopiratelnou výhodu. Vyznavačům „míče kopaného“ už nehrozí tiché domácnosti nebo, nedejbože, rozvody. Na rozdíl od bohatýrských časů, kdy se 31. prosince dokopalo a před polednem se otevřely v kabinách šampusy, piva a lahve se zelenou - peprmintovým likérem, jemuž se v Jizerských horách přezdívá Příchovickej vítr. 
 
Vzpomínalo se tenkrát na slavné chvíle a neméně slavné ostudy. Ale hlavně se strašně moc nechtělo domů. „Jednou jsme se Láďou Nesvadbou po silvestrovském fotbalu v kabinách rozjeli tak, že jsme už nebyli schopní slavit doma s manželkami,“ prozrazuje Pitro. „Cestou ze hřiště jsme se totiž ještě stavovali na skleničku u známých, jejichž domy nám stály v cestě – u Kopalů, u Havlíků nebo u Babců. Doma jsme pak usnuli a probudili se až na Nový rok ráno. Je dobře, že teď kluci chodí hrát už třicátého prosince. Nikdo přece nechce zkazit naschvál rodině silvestrovskou oslavu.“¨
 
Zkazky o silvestrovské nedochvilnosti fotbalistů však kolují nejen v Plavech, ale i v dalších klubech – od pralesní ligy až po nejvyšší soutěže. „Fotbal na Silvestra, to býval v Liazu před třiceti čtyřiceti lety vždycky velký svátek,“ vzpomíná například Jaroslav Hrabák, bývalý sekretář jabloneckého klubu a fotbalový žurnalista. „Hrálo se na Střelnici vždycky dopoledne a většinou na sněhu. Pak se šlo do hospody na gulášek a někdy jsme se rozcházeli domů až za tmy.“
 
Ne všichni fotbalisté však světí silvestrovské zápasy. Trojnásobný mistr republiky s libereckým Slovanem Tomáš Janů si na konto nepřipsal ani jediný. „Kluci chodili, ale já byl raději na Silvestra s rodinou,“ vysvětluje Janů. „Fotbalu jsem si užil za celý rok ažaž.“
 
Jindřišek naopak nedá na přednovoroční bago v Plavech dopustit. Nescházel na něm už v roce 2000, kdy se mu během vojny v Dukle Dejvice, týmu pražského přeboru, o prvoligové kariéře jen zdálo. 
 
Teď ji zažívá se vším všudy. A poněvadž Bohemka startuje za pár dní zimní přípravu na boj o záchranu v první lize, scházel její kapitán 30 .prosince tam, kde fotbaloví amatéři z Plavů psali báječnou tečku za končícím rokem. V hospodě V Roští měli nad plzeňskými pivy, nakládanými hermelíny a tatarákem co slavit. Vždyť v obci se zhruba tisíci obyvateli se hrají krajské soutěže nepřetržitě už dvacátým šestým rokem. 
 
 
Tímto děkujeme deníku MLADÁ FRONTA DNES,  autoru článku a zdejšímu fotbalovému odchovanci Mílovi Lubasovi a fotografovi Otovi Bartovskému MAFRA.
 
Za záznam zodpovídá                 
           Pavel Pitro
 
Zpět

Vyhledávání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.