‚Byl jsem neskutečně překvapen nádherným areálem‘. Fotbalové legendy pěly chválu na Plavy

18.09.2023 14:27


Fotbalový internacionál a světoběžník Bořek Dočkal, který je už svým srdcem zaháčkovaný v čarovném údolí Kamenice, přivezl na oslavy 100 let kopané v Plavech velké osobnosti. Sám Bořek za dospělou reprezentaci odehrál 43 zápasů a vstřelil sedm branek. Na závěr kariéry si zakopal v daleké Číně i na druhém konci zeměkoule v USA.
„Máte tady krásný areál,“ řekl Bořek Dočkal na adresu plavského stadionu V Hliňáku. „Byl jsem se tady už dvakrát třikrát podívat. Kousek odsud mám chalupu.“
Bořek Dočkal a jeho kamarádi nechtěli za své účinkování v Plavech ani korunu. „Nehrajeme za horentní tisíce, ani za malé tisíce,“ dodal. TJ Sokol Plavy samozřejmě připravila pro legendy bohaté občerstvení, s nímž panovala spokojenost. Věra Mužíčková kromě jiného nasmažila řízečky, fotbalové internacionálové si pochutnali také na gulášku.

Bořek Dočkal nalákal do Plavů další čtyři bývalé skvělé fotbalisty a jednu velkou uměleckou personu. „Oslovil jsem předem hodně kluků, měl jsem jich s dvouměsíčním předstihem patnáct, tak jsem přestal shánět další,“ popsal. „Pak se začali jeden po druhém omlouvat, což byla i pro mě nová velká zkušenost. Něco podobného jsem totiž organizoval poprvé. Dát dohromady mužstvo na sobotu je složité, hodně kluků ještě hraje nižší soutěže. Jsem proto vděčný všem, kteří přijeli.“
Bořka Dočkala mile překvapilo, kolik současných i bývalých plavských hráčů dorazilo na hřiště V Hliňáku. „Je dobře, že tady není problém poskládat tým. Přeju všem plavským fotbalistům, ať si dál tak perfektně udržují svůj areál, ať je fotbal baví a vydrží jim parta,“ podotýká. „Není přece moc lepších věcí, než strávit čas než na fotbalovém hřišti a pak si posedět.“

Pohledný zápas skončil 5:5, přičemž mužstvo Bočka Dočkala posílili některé plavské legendy Luboš Tomíček, Dan Šimerda, Jan Kouřil, Břetislav Zeman a Libor Ďurek. Do branky se postavil Olda Jandura. 

V Plavech ukázal své mistrovství Theodor Gebre Sellasie, Česko reprezentoval v 54 utkání a třikrát v nich skóroval, na EURO 2012 odehrál všechny zápasy a pomohl mužstvu k postupu mezi nejlepších osm týmů starého kontinentu. Získal tři domácí mistrovské tituly, dva se Slavií a jeden s Libercem. V roce 2012 přestoupil do bundesligového klubu Werder Bremen, kde si připsal 271 utkání a 23 branek.
„Musím říci, že jsem příjemně překvapený, jak kvalitní sportovní areál a fajn trávník v Plavech máte,“ prohlásil. „S Bořkem Dočkalem tady hrajeme spolu poprvé od doby, kdy jsme ukončili kariéru.“

Theodor Gebre Selassie, syn etiopského otce a české matky, utrpěl letos na jaře zlomeninu v zápase Liberce se Spartou a s vrcholovým fotbalem skončil. „Od svého zranění hraju jenom asi potřetí, časově mi to moc nevychází. Od září dělám manažera ve Slovanu Liberec,“ svěřil se. V exhibičním utkání vstřelil plavskému áčku krásnou branku do šibenice po přesném načechraném centru Vojtěcha Dyka. Na závěr minirozhovoru popřál Plavům, aby klub pokročil ještě dál a nechyběli v něm hlavně mladí hráči.

V sestavě, proti níž v sobotu nastoupilo plavské áčko, figurovala i jedna kulturní hvězda. Zpěvák a herec Vojtěch Dyk si s míčem rozumí a vzal s sebou do Plavů i svého desetiletého syna Aloise, který dal plavskému áčku gól díky pochopení spoluhráčů i protihráčů.

„Na váš fotbalový areál se krásně kouká zespoda i seshora, je nádherný,“ pochválil hřiště V Hliňáku Vojtěch Dyk. Kope za pražský tým Real Top s cílem pobavit se a přispět pro dobrou věc. „Nebereme si za zápasy nic, takže jsme v mínusu,“ prozradil. Rovněž v Plavech se představil spokojeným divákům bez nároku na odměnu, takzvaně ‚za pivo a párek‘. Stejně jako jeho spoluhráči a také ‚staří pánové“ Liazu a FK Jablonec, kteří v druhém utkání předvedli své umění v utkání s plavskou starou gardou.

Vojtěchův syn Alois je velký fanoušek Sparty a chodí s tátou na její zápasy na Letnou. Do Plavů přijel ostatně v rudém letenském dresu se svou jmenovkou. Jeho otec Vojtěch Dyk uvedl, že fotbal kopal dva roky. Plavskému fotbalu popřál další úspěšnou stovku a ať se na hřišti V Hliňáku fotbalem všichni baví.
Další člen sestavy týmu Bořka Dočkala, vyhlášený střelec David Lafata, nastřílel v Česku a v Rakousku 198 prvoligových branek. V 41 utkáních v českém nároďáku skóroval devětkrát. Hodně let strávil v dresu Jablonce, vzdáleného od Plavů patnáct kilometrů. „Na hřišti jsem ale tady v Plavech poprvé a moc se se mi líbí,“ konstatoval. „Mnoho klubů stovku jenom tak neslaví. Přeji Plavákům, aby jejich fotbalový areál vzkvétal, aby měli hodně dětí, mohli z nich čerpat a oslavit i dvoustovku.“
David Lafata nastupuje nyní v krajském přeboru za jihočeský Olešník. Z hrotu se přesunul dozadu. Na oslavách v Plavech se potkal se svým kamarádem Michalem Polmanem, rodákem a bývalým fotbalistou z Držkova.  „Když mi Bořek zavolal, řekl jsem mu, že určitě moc rád přijedu. Mám tady na severu dost kamarádů a moc často se sem nedostanu,“ podotkl. „Těší mě, že se Bořkovi povedlo dát pro zápas v Plavech pár jmen lidí dohromady a že jsme si spolu mohli zase zakopat.“
Marcel Gecov má na kontě jeden reprezentační start za dospělou českou reprezentaci a jeho největším úspěchem se stalo druhé místo na mistrovství světa do 20 let v roce 2007 v Kanadě a semifinále na mistrovství Evropy do 21 let v roce 2011 v Dánsku.

„Mám chatu nedaleko, jezdil jsem přes Plavy po hlavní silnici, ale netušil jsem, že je tady tak krásné hřiště se závlahou,“ ocenil stadion V Hliňáku. Svěřil se, že v Plavech si zahraje fotbal po dlouhých čtyřech letech. „Nevím, jestli budu ještě umět na hřišti zatáčet.“
K jejich jubileu Plavům popřál, aby si oslavy užily a aby je fotbal pořád bavil. Při zápase ho rozbolelo tříslo, ale obětavě dohrál, aby neoslabil své mužstvo.
Jan Nezmar vyhrál se Slovanem Liberec mistrovský titul v roce 2002 a 2012, v roce 2006 ho získal na Slovensku s MFK Ružomberok. Patří mezi členy prestižního Klubu kanonýrů, v Česku a na Slovensku vsítil v první lize 104 gólů.

„Bydlím v Liberci a Jizerky mám sjeté, ale do Plavů jsem nikdy nezabrousil. Když jsem zaparkoval nahoře a podíval se dolů na nádherný areál a na celé údolí, byl jsem neskutečně překvapený,“ prohlásil. „S kluky se občas potkáváme, sedneme si třeba na kafe. Když jdeme někam hrát, vždycky na charitu.“
Jan Nezmar po odchodu z prvoligových trávníků pracoval jako vrcholný manažer ve Slovanu Liberec a ve Slavii Praha. Nyní podniká v oblasti sportovního managementu jako poradce a konzultant pro sportovní kluby, především pro fotbalové. Jeho služeb využívají v současnosti také hokejoví Bílí Tygři Liberec.
A co popřál Plavům? „Sám jsem z vesnice a tak vím, že je hlavní najít dostatek zapálených lidí, co mají z fotbalu radost. Přeju Plavům, aby se jich radost držela co nejdéle,“ shrnul Jan Nezmar.

Radost v Plavech v sobotu 16. září opravdu nechyběla. V druhé zápase ji rozdávaly legendy domácího Sokola Gustav Harik, Karel Kuch, Vladimírové Hozda a Mařas, jakož i další. Jejich krásné utkání s legendami Liazu a FK Jablonec skončilo výhrou 4:3. Očekávaná remíza, kvůli níž skvělý rozhodčí Václav Albl nastavoval čas málem až do nekonečna, se bohužel nekonala. Jablonecký útočník prokličkoval před jeho závěrečným hvizdem plavskou obranou, obešel brankáře a přestřelil prázdnou branku. 
Více než sedmdesátiletý arbitr Václav Albl neuděloval žluté karty, ale hříšník před ním musel pokleknout a prosit o odpuštění.

V jabloneckém mužstvu, které poskládal dohromady Heřman Kubín, zahráli dobře všichni. Největší pozornost ovšem upoutal dvaasedmdesátiletý Jarda Gottwald. Na hřišti působil svěžím dojmem. Protihráčům i divákům se zdálo, jako by ho někdo každých pět minut poléval živou vodou. Rovněž stará garda Jablonce si za své perfektní účinkování vybrala pouze symbolickou odměnu – pivko a klobásu.

Za domácí starou gardu vstřelil gól současný hráč plavského áčka pětačtyřicetiletý David Lupa. Dříve kopal za Jablonec. Když jablonečtí ‚staří páni‘ zahrávali v sobotu proti Plavům trestňák zpoza velkého vápna, převlékl si pomyslně dres a překvapivě překonal domácího brankáře Pepu Škalouda. Rozhodčí Albl zcela v duchu
rozjuchaných fotbalových oslav branku bez váhání uznal.

Dlužno ještě dodat, že už dlouho se v Plavech nesešlo tolik diváků jako v sobotu 16. září. Pokud mohu, rád bych závěrem poděkoval všem, kteří oslavy připravovali a všem, co ně dorazili. Myslím, že si je užili. Takže zase někdy na shledanou.
 

Miloslav Lubas

 

Podpisy osobností, které dorazily do Plavů na oslavy kopané, a jejich vzkazy

Mužstvo Bořka Dočkala v černých dresech a plavské áčko v bílých dresech

Davida Lafata na oslavách v Plavech s Michalem Polmanem


Jarda Lejsek si prohlíží výstavu ke 100. letům fotbalu v Plavech

Zpět

Vyhledávání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.